>Att skriva deckare

>Ja, så var det dags för vårens fortsättningskurs – att skriva deckare med fokus på deckarnovell. Merparten av det höstens skrivgäng var kvar och vi tog oss an den spännande skrivuppgiften att publicera en deckarnovell i en gemensam antologi som skall utges av Tre Böcker Förlag i höst.
En spännande utmaning för oss alla, tror jag. Förra terminen fokuserade vi på hur man skriver en hel kriminalroman men nu skall det alltså bli en kortare version och vi får pröva novellens ädla form.

Vår lärare heter Peter Gissy och har många års erfarenhet av att skriva deckare. Han kommer med många bra tips. Att sitta på händerna och bara tänka var visdomsordet vi fick redan i höstas – det vill säga tänk- och planeringsstadiet och det rådet har jag verkligen anammat! Bytt uppslag tusen och en gånger, tänkt, skrivit ner förslag och tankar och så tänkt lite till. Det svåra är att verkligen sätta sig ner och skriva! Man måste så småningom sluta tänka och bara skriva! Helst regelbundet så att historien tar fart och man kommer igång med sitt skrivande.

När man skriver en hel roman är det bra att utgå från tio grundkapitel men ikväll fick vi lära oss att i novellen räcker det med tre. Ett helt nytt tankesätt för min del som äntligen har lyckats få till en början – om inte så mycket på pränt som att jag i alla fall tänkt ut intrigen. Oj, hjälp, men kursledningen försäkrade mig om att hans förslag är bara förslag och man får egentligen göra och skriva precis som man vill!Jag prövar väl, så kan man ju alltid ändra.

Tanken är att vi skall producera en deckarnovell på sex veckor! Hjälp, då gäller det att ha skrivdisciplin men å andra sidan brukar jag fungera bäst under press och deadline. Vår deadline är 1 maj, så det kommer att bli några spännande månader vi har framför oss!
Du kommer att få höra mer om både framskridandet i skrivandet men också få veta mer om författaren Peter Gissy.

Det här inlägget postades i Deckare. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till >Att skriva deckare

  1. Anonymous skriver:

    >Hej igen, Inger. Spännande att läsa om den här deckarskrivarkursen. Det ska bli intressant att få höra hur det går för er, om det blir någon antologi. Och du har så rätt med dina suckar och utrop, Hjälp! – det är nämligen så att texter måste skrivas. Någon gång måste det ske. I den hårda författarbranschen, alla genrer, gäller sedan talang och begåvning, ingenting annat. Läsekretsen är obarnhärtig, liksom recensenterna. Hårt arbete fungerar också, men alla kan inte. Transpiration i stället för inspiration. Lycka till! önskar dig Anonym

  2. Anonymous skriver:

    >spännande med ett sånt uttalat mål på kursen! hoppas du vill visa upp resultatet! lycka till!Cissi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 6 =