>Deckarkursens framskridande del I

>Kurstillfälle 2 är passerad och vi, åtta deltagare, har fått många goda råd och tips. De första stapplande stegen mot en deckarnovell har tagits och hälften av gruppen var modig nog att visa oss andra (själv tillhörde jag tyvärr inte dem!) och vi kunde delge varandra synpunkter och glada hejarop.

Det viktiga är man börjar tänka i scener – liksom i en film. Tänk noga ut en scen innan du börjar skriva, fem, sex scener kan räcka för en novell. Konkretisera dem och skriv! Känn flödet och bara skriv – ändra kan man göra sedan.

Tänk på att det skall vara en rörelse framåt i texten – tänk film. Ta bort trivialiteter i dialogen och använd dina sinnen.

Lycka till säger jag både till mig själv och andra!

Det här inlägget postades i Framskridande i deckarskrivandets konst. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till >Deckarkursens framskridande del I

 1. Anonymous skriver:

  >Hej igen, Inger! Roligt att se att deckarkursen framskrider. Jag tror att många kan lära sig något av det du säger i den här sajten. Film, bild, drömmar – det är just konsten att "gestalta" det, något som inte är alla förunnat; man ska få läsaren att drömma, vilket är lättare sagt än gjort. Exempel: När mördaren kommer fram mot den kvinna han ska mörda ska man inte bara säga att "hon blev rädd", man ska skriva så att LÄSAREN blir rädd. Lycka till, önskar dig Anonym.

 2. zippa_59 skriver:

  >Även jag önskar Dig lycka till, Inger! Kul att Du delar med Dig av det vi får lära oss på kursen till Dina bloggläsare. Det är roligt att så många tycker om att uttrycka sig i skönlitterära texter nuförtiden – inte minst i form av deckare. En av de roligaste sakerna med att gå på skrivarkurs är ju att ta del av övriga kursdeltagares texter. Så nu väntar jag på Din novellbörjan med fingrarna trummande mot bordsskivan… :o)

  Kram, Simone

 3. Bookstop-sagopedagogen skriver:

  >Ja, det är roligt att höra att du är nyfiken, det är jag själv också men det lär nog dröja lite innan jag känner mig modig och klar nog för att visa och låta andra läsa! Men vi håller tummarna för att det blir något överhuvudtaget!

 4. Bookstop-sagopedagogen skriver:

  >Jo, det är ju svårare att skriva och tänka ut en intrig, en handling och veta hur det skall sluta. Det är ett helt nytt tankesätt för mig som alltid bara brukar börja skriva och sedan flödar orden av sig själva tills historien är ett slut. Jag tror det är därför det är så trögt för mig nu att börja, något helt nytt som dessutom skall publiceceras i bokform så kraven är ju också hårda. Inte som mina sagor och spökisar och vanliga noveller där jag bara skriver på!

 5. Anonymous skriver:

  >jättekul att läsa om deckarkursen. själv har jag en förmåga att tröttna på mina historier, man börjar och nästa gång gillar man dem inte alls när man läser igenom haha… //CIssi

 6. Anonymous skriver:

  >Det verkar som om vi har ett gemensamt problem – vi kanske inte bort släppt idén med gemensamt skrivarbete? Jag tycker jag har en jättebra idé – i huvudet, skriver men sedan ändrar jag mig och byter uppslag – precis som du! Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 20 =