>Thaïs på Göteborgsoperan

>

FOTO: Mats Bäcker

Operan Thaïs av Jules Massenet (1842-1912), hade premiär redan 1912 i Stockholm men fick sin första premiär på Göteborgsoperan i lördags, 27 februari 2010 och spelas fram till den 17 april.

Titelrollen görs av Malin Byström och rollen som munken Athanaël görs av Thomas Lander. I originalversionen utspelar sig handlingen i Egypten på 300-talet, medan den i Göteborgsoperan flyttas till 1800-talets slut.

Vem är då Thaïs? Jo, hon är skönheten personifierad och den kvinna som alla män åtrår. Munken Athanaël vill omvända henne och få henne att upptäcka Gud. När han väl har lyckats med detta, har han själv blivit förälskad i Thaïs, men då är det för sent.

Musiken av Massenet med ledmotivet Meditation är säreget vackert. Man faller nästan i trans och kan inte annat än fullständigt hänge sig och njuta av musiken.

Under föreställningen byter Thaïs klänning fyra gånger. Tre av dem är fyllda av guld och glitter. Kreationerna tog lång tid att göra och arbetet att sy dräkterna började redan i somras. För att hitta rätt råmaterial blev tillskärare och kostymdesigner tvungna att resa till London där de i ett indiskt kvarter hittade rätt, uppger Göteborgs-Posten i lördags 27 februari. GP uppger också i samma artikel att en genomsnittlig scenkostym brukar ta en arbetsvecka att göra medan de fyra klänningarna till Thaïs har tagit omkring 100 arbetstimmar vardera att sy!

Vill du veta mer om operan Thaïs eller få ett smakprov, kan du gå in på
www.opera.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till >Thaïs på Göteborgsoperan

  1. Anonymous skriver:

    >Hej Inger. Tack för en fin sajt. Du har tydligen många järn i elden – böcker och spöken och deckarkurser och opera. Stå på bara, och lycka till! Bilden, som kommit på plats ganska nyss tror jag, pryder sin plats. Björnkramar från en beundrare i Överkalix.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × två =