>Karin Edvall – författare

>
Vinkelgatan 53 heter den fjärde och senaste av Karin Edvalls böcker. Handlingen utspelar sig i en norrländsk stad under några veckor på hösten. Thea hittas död i sin lägenhet på Vinkelgatan. Hon är en av de många som ingen saknat på länge och som skakar om de övriga hyresgästerna i huset som har en relation till Thea. Vad var det egentligen som hände?
Det får du läsa om i Vinkelgatan 53 – en bok jag hade svårt att lägga ifrån mig, man vill hela tiden veta mer!

Vem är då Karin Edvall? Författaren till denna bok och hennes tidigare tre. Skrivandet började redan i barndomen – ”jag skrev före jag började läsa”, säger Karin själv. Hennes första bok skrev hon som sjuåring och kallade den ”Mord på hotell”.
– Fast jag avslöjade redan på första sidan vem som var gärningsmannen!”, säger Karin.
Skrivandet fortsatte och i 20-årsålder började Karin publicera sina dikter och noveller i tidskrifter som ”Vår Lösen” och ”Horisont”.

Efter att ha varit produktiv så länge, inföll ”den stora tystnaden” som Karin själv kallar det. Hon fick inte ur sig något på pränt. Det dröjde många år innan Karin flyttade från Umeå till Göteborg och började jobba på Landsarkivet. Då släppte ”tystnaden”. I sitt nya jobb kunde Karin hitta intressanta levnadsöden som hon tecknade ned och det ena efter det andra kom och föll på plats. Resultatet blev debutboken De bortglömdas skuggor som utkom 2002. Sedan dess har bokutgivningen fortsatt med en bok vartannat år.

Det var när Karin skrev sin andra bok, Med den ondes hjälp som hon drabbades av utbrändhet. Bokens huvudperson, en kvinnlig mördare som funnits i verkligheten och som bott i samma stadsdel som Karin, Haga, påverkade Karin starkt. När hon så småningom ville börja skriva något nytt, kände hon att det fick vara nog med brottslighet och valde att skriva om något av det mest positiva i hennes liv – sin farmor. Boken heter Spåren efter Tora och kom för fyra år sedan.

Den senaste boken, Vinkelgatan 53, utkom i år och har redan väckt stor uppmärksamhet och fått fina recensioner från Bibliotekstjänst. Grundidén var ett gammalt manus som Karin hade liggande i gömmorna som hon skrev redan 1987. Sedan dess har mycket förändrats i och med internet och mobiler, så Karin fick skriva om manuset även om hon hade stommen klar.
Under våren har Karin varit ute och pratat om boken och mer följer i höst. Men produktiv som hon är, har hon på bara några månader skrivit en uppföljare med arbetsnamnet ”På spaning efter Deborah”. Det var en historia som inte fick plats i Vinkelgatan 53 och som pockade på uppmärksamhet att bli skriven. Det tog endast två månader för Karin att skriva ner berättelsen och skicka till förlaget.
”Men nu är jag tom på idéer”, säger Karin. ”Nu behöver jag en paus, för att läsa och blogga måttligt!”

Vill du veta mer om Karin? Gå in på hennes hemsida:www.karinedvall.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 4 =