>Lucia Lammermoor på GöteborgsOperan

>

FOTO: Mats Bäcker
Anders Lorentzson spelar prästen Raimondo,en präst som nyligen övergått från katolicismen till protestantismen, men inte känner sig bekväm med detta. Lucia och hennes bror Enrico och även Lucias älskade Edgardo har han känt sen de var små.

Av politiska och ekonomiska skäl vill brodern att Lucia ska gifta sig med Arturo, och för att Lucia ska glömma Enricos dödsfiende Edgardo, förfalskar han och Normanno brev, som Lucia tror är från Edgardo, som säger sig ha hittat en annan och inte längre bryr sig om henne. Prästen bönfaller henne att gifta sig med Arturo och säger att om man försakar något i jordelivet får man en belöning i himlen. Under bröllopet dyker Edgardo plötsligt upp och kräver att Lucia ska bli hans, men blir varse att hon redan har undertecknat bröllopskontraktet. Han far ut mot Lucia och flyr därifrån.

På bröllopsnatten med Arturo blir Lucia galen och dödar honom, vilket upptäcks av prästern som beskriver hur hon drabbats av galenskap och inte längre är vid sina sinnens fulla bruk. Han drabbas av djup ånger för att ha övertalat henne till giftermålet. Lucia dör i sin galenskap och Edgardo som fått reda på att hon älskat honom tar sitt eget liv i hopp om att de ska förenas i himlen.

Wow! Jag var helt tagen under den två och en halv timmar långa föreställningen av Lucia Lammermoor. Bel canto – skönsång – av högsta klass. Kerstin Avemo i rollen som Lucia visade prov på en fantastisk röst liksom de andra huvudrollsinnehavarna. Hon och Anders Lorentzson tillhör från och med nu mina två favoritoperasångare!
Tur att det finns fler föreställningar av Lucia Lammermoor kvar – jag behöver nog en repris!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + tolv =