Paradiset på jorden

 

”Om det finns ett paradis på jorden – så är det på Hjulåsen”! Jag lånar citatet från en nära släkting, som sade så första gången hon upplevde miljön kring den gamla smedjan, tjärnen och skogen. Grönskan inte att förglömma. Här blommar både vitsippor och liljekonvalj om våren. På andra sidan tjärnen,  ligger den gamla silvergruvan där isen finns kvar ända fram till midsommar. Här försökte man bryta silver på 1600-talet, även om behållningen inte var den bästa. Transporterna gick över den lilla tjärnen på en byggd liten bro.

Här har farfarsfar Frans August tillverkat sina Duberga-lås och här föddes min farfar, Einar, 1912. På den tiden fanns här kor, höns och några hästar här. Farfar växte upp med sina föräldrar August och Hilda Karolina och sina två bröder och tre systrar. Farfar började som så många andra på ortens bruk där han var trådriktare. Bruket hade som mest 400 anställda och det var också på bruket som min far, Walter, fick sitt första jobb som springpojke – något som också finns dokumenterat på film i det lilla bruksmuséet. Han fick också prova på arbetet som trådspolare och att jobba på labbet.

Farfar träffade farmor, Göta, och de gifte sig den 24 juli 1937 . Året innan hade farfar  börjat bygga ett hus på Hjulåsen, några hundra meter bort från smedjan. Min far föddes två år senare. 1956 byggde farfar ett nytt hus inne i Örebro, i Hjärsta. Där bodde farfar och farmor fram tills i slutet av 1969, då de flyttade till en bostadsrätt i Mellringe. Men hela tiden har farfar tillbringat mycket tid på Hjulåsen, här finns alltid något att göra och sköta om. Sommartid var han här så gott som dagligen, med eller utan matsäck.

Nu börjar snart en ny era för Hjulåsen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Paradiset på jorden

  1. Maj-Britt Duberg skriver:

    Fin berättelse och ”porträtt” av Hjulåsen! Minnena är många – jag ser inom mig hur
    Einar, din farfar skickligt och varsamt hanterade lien – det fanns ju även nattviol på
    ”tomten” kring ”smedjan” liksom smörboll… Bärbuskarna! Hallonhäckar, svarta, vita och röda vinbär bara att ta för sig och njuta. Det var kravlöst att komma till oasen vid
    Ormtjärn – det gick bra att bara vara ! Jag ser ochså Göta, din farmor, som sitter på lekstugans ”förstukvist” och virkar – inte så sällan nynnande på någon melodi….. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 13 =