Madame Butterfly på GöteborgsOperan

Madame Butterfly

Madame Butterfly FOTO: Mats Bäcker

 

Madame Butterfly GöteborgsOperan

Madame Butterfly GöteborgsOperan FOTO: Mats Bäcker

Madame Butterfly – en tårdrypande föreställning att minnas från säsongen 2015-2016 på GöteborgsOperan. Sista föreställningen var utsåld (liksom de flesta tidigare)  och ägde rum 18 maj och jag var en av åskådarna/åhörarna i publiken. På introduktionen innan föreställningen hade Daniel Olmarker berättat om uppkomsten till Giacomo Puccini (1858-1924), populära opera från 1904, att den är en av världens mest spelade  och finns med på tio i topp-listan av de mest spelade operorna. Puccini sätter sin prägel i musiken och den spelar på alla våra känslor, utan hinder och barriärer. Madame Butterfly, hade premiär på La Scala,  1904, men den sågades totalt och buades ut. Puccini lät sig dock inte nedslås utan skrev om och gjorde inte mindre än fem versioner av operan. Den sista kom 1907 och är den som kallas för standardversionen.

Årets uppsättning har haft en japansk regissör, Yoshio Oïda. Han är också skådespelare. Han är uppvuxen i Kobe, där han som ung tonåring tog intryck av amerikanernas intåg vid andra världskrigets slut. Blev sedan skådespelare inom den traditionella noh-teatern. På 1960-talet blev han inbjuden till Paris, att ingå i den nyskapande regissören Peter Brookteatercentrum.

Handlingen: Madame Butterfly handlar om den femtonåriga geishan Cio-Cio San, även kallad Butterfly. Hon gifter sig med den amerikanske marinofficeren Pinkerton. Den amerikanske konsuln, Sharpless, deltar i vigselceremonin. Pinkerton förklarar för konsuln att äktenskapet för honom bara är tillfälligt och att han har rätt att skilja sig och gifta om sig – med en riktig amerikanska!

Då Butterfly konverterar till  kristendomen, tar hennes familj avstånd ifrån henne och nu har hon ingen annan än Pinkerton och sin lojala tjänarinna Suzuki, att förlita sig på. Dock lämnar Pinkerton henne och åker tillbaka till Amerika. Tre år går och i hemlighet föder Butterfly sin son med Pinkerton. Hon väntar troget på att hennes man skall återvända, men det gör han inte. Suzuki försöker få henne att inse att Pinkerton aldrig kommer att återvända, men Butterfly vill inte lyssna.

Sharpless, den amerikanske konsuln, har fått brev från Pinkerton, som vill att han skall berätta för Butterfly att han gift sig med en amerikanska och att de är på väg till Japan. Men innan Sharpless hunnit läsa upp brevet, får Butterfly besök av prins Yamadori, som vill gifta sig med henne. Butterfly avvisar honom och han lämnar huset.

Pinkertons fartyg anländer och Butterfly vakar hela natten utan att han kommer. I gryningen drar hon sig tillbaka med barnet för att vila. Då kommer Sharpless tillbaka med Pinkerton och hans fru Kate. Pinkerton vill hämta sin son och berättar detta för Suzuki. Han är dock för feg för att möta Butterfly och flyr från huset.

Butterfly får syn på den amerikanska kvinnan i trädgården och förstår allt. Hon går med på att lämna ifrån sig barnet. Hon beordrar Suzuki att lämna henne ensam och förtvivlad tar hon adjö av sin son och säger till honom att gå ut och leka. När sedan Butterfly blir ensam i rummet, tar hon fram sin fars dolk.

En fantastisk föreställning! Mycket gripande och tårfylld och vacker! Musiken berörde nog de flesta i salongen och näsdukarna var nödvändiga! Sista föreställningen tyvärr – hade gärna sett om den!

Madame Butterfly på GöteborgsOperan

Madame Butterfly på GöteborgsOperan  FOTO: Mats Bäcker

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex − 4 =