Carmen på Göteborgs-Operan

Skynda dig om du inte vill missa en fantastisk föreställning av Carmen av Georges Bizet,  på Göteborgs-Operan! Sista föreställningen äger rum torsdag 23 februari!

Det är 17 år sedan Carmen spelades på Göteborgs-Operan, 2002. Urpremiären av Carmen, ägde rum år1875. Då blev den dock inte särskilt uppskattad av publiken som inte förstod den utmanande uppsättningen, men det dröjde inte länge innan Carmen gjorde succé och idag är den en av världens mest spelade operor.

Uppsättningen på Operan är en traditionell sådan. Den är köpt från Glyndebourne Festival Opera och regisserad av David Mc Vicar, i Göteborg är det den franska regissören Marie Lambert som regisserat. Katarina Giotas/Géraldine Chauvet spelar Carmen, Don José spelas av Joachim Bäckström/Noah Stewart och Escamillo spelas av Daniel Hällström/Mats Person samt Julia Sporsén som spelar Micaëla. Föreställningen sjungs på originalspråket franska.

Handlingen:

Carmen spelas i fyra akter.

AKT I:

utspelas i Sevilla, Spanien på en tobaksfabrik och en vaktlokal. Micaëla träffar korpral Morales som tillsammans med sina dragoner fördriver tiden med att titta på de förbipasserande. Hon frågar korpralen om han känner Don José  och får veta att han är på väg. Micaëla flyr därifrån men hon planerar att komma tillbaka.

När Don José kommer med sina mannar för att lösa av korpral Morales, får han veta att en flicka letar efter honom. De får veta att det finns en tobaksfabrik i närheten och mannarna beger sig dit. Utanför fabriken kommer de kvinnliga arbetarna tillbaka efter sin lunchrast. Zigenerskan Carmen talar om för männen att den kärlek de ber om, precis som en fågel eller ett zigenarbarn, inte lyder några kända lagar (L ´amour est un oisaeu rebelle).   Endast en man ignorerar henne – Don José.

Micaëla återvänder och överlämnar ett brev till José från hans mor. Micaëla är föräldralös och bor med hans mor. I brevet föreslår modern att José skall gifta sig med Micaëla. Hon blir genererad och försvinner. Infrån fabriken hörs bråk och flickorna springer ut. Carmen har grälat med en av sina arbetskamrater och flickan skadades. Zuniga skickar iväg José för att undersöka vad som hänt. Carmen förs ut, men vägrar besvarar Zunigas frågor. José binder hennes händer och för henne till fängelset. Han övertalas av henne att hjälpa henne fly och bli hans älskarinna. Carmen flyr.

AKT II:

äger rum på Lillas Pastias taverna. Här underhåller Carmen och hennes vänner gästerna. Carmen får veta att José blivit degraderad och satt i fängelse för att han hjälpte henne fly. Men just idag skall han släppas fri och Carmen blir jätteglad.

Hon blir inbjuden till en tjurfäktning av tjurfäktaren Escamillo, som blir helt bedårad av Carmen och ger henne inviter, som svarar att hon är upptagen på annat håll för tillfället. Tjurfäktaren lovar vänta på henne.

Två smugglare gör entré men Carmen vägrar lämna Sevilla, hon är förälskad. José kommer och får en uppläxning av Carmen att han inte använt sig av den fil hon gömt i ett bröd hon skickat. Hon talar om för honom att han är ung och dum och att han inte älskar henne. När han tar fram blomman hon kastat på honom och berättar att det var just den försvinnande doften av blomman som höll hans kärlek vid liv i fängelset, svarar Carmen att han skulle ha deserterat om han älskade honom. Hon avfärdar hon föraktfullt. När Zuniga kommer, attackerar José honom i svartsjukt raseri. De två slagskämparna skiljs åt av smugglarna och José har inget annat val än att ansluta sig till dem.

AKT III:

utspelar sig i smugglarnas gömställe i bergen. Carmen och José bråkar och José ser längtansfull ned mot dalen där hans mor bor. Carmen råder honom att återvända till henne.  Några spåkvinnor ser död i Carmens kort, men hon accepterar lugnt detta. Micaëla kommer in tillsammans med en guide som är orolig över att lämna henne men hon säger till honom att det finns inget hon är så rädd för som att möta den kvinna som gjort hennes en gång älskade till en brottsling. När hon hör ett skott, blir hon rädd och skyndar bort.

Skottet hon hört är José som skjutit mot en inkräktare.  Det är Escamillo, tjurfäktaren, som tagit sig en dag ledigt för att besöka Carmen. De två männen börjar slåss. Innan José hinner döda sin motståndare, återvänder Carmen och smugglarna och Escamillo ger sig iväg. Han inbjuder alla till nästa tjurfäktning i Sevilla. Micaëla upptäcks i sitt gömställe och hon ber att José skall följa med henne tillbaka till sin mor och även Carmen uppmuntrar honom till det. Han är rasande och vägrar. Då berättar Micaëla att hans mor är döende och José har inget annat val än att lämna. Han lovar Carmen att de kommer att mötas igen.

AKT IV:

Äger rum utanför tjurfäktningsarenan i Sevilla. José är på rymmen har Frasquita, Mércédes, Morales och Zuniga hört. En arresteringsorder är utfärdad. Carmen anländer tillsammans med Escamillo och blir varnad för José av vännerna. Men hon svarar att hon inte är rädd. När de träffas bönfaller José henne att glömma allt som hänt tidigare och följa med honom och börja ett nytt liv. Carmen svarar lugnt att det är slut mellan dem.

Korten hade spått att han skulle döda henne, men Carmen kommer aldrig att ge efter – ”hon föddes fri och fri ska hon också dö.”  Folkmassan hyllar Escamillo och José försöker hindra Carmen  från att förena sig med sin nya älskare. Han försöker dra iväg henne. Carmen blir arg och tar av den ring som hon en gång fått av José och kastar den framför hans fötter. José sticker ner henne. Medan folkmassan på avstånd hörs heja på tjufäktarna, erkänner han mordet på kvinnan han en gång älskade.

carmen-2016-2017__02__Katarina_Giotas_Carmen__Mats_Backer
carmen-2016-2017__08__Katarina_Giotas_GoteborgsOperans_Kor__Mats_Backer

Foto: Mats Bäcker

 

carmen-2016-2017__09__Katarina_Giotas_Joachim_Backstrom_GoteborgsOperans_Kor__Mats_Backer

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra − 3 =