Drömmen om Svansjön – gästspel på GöteborgsOperan

Kungliga Baletten i Stockholm gjorde i juni ett gästspel med Drömmen om Svansjön på GöteborgsOperan – en balett i fyra akter av Pär Isberg. Musiken bygger helt på Tjajkovskijs musik, men som även i andra produktioner, har Pär Isberg ändrat.

Uppsättningen hade urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm den 7 april, 2017. Efter gästspel i Malmö, spelades tre föreställningar på GöteborgsOperan i juni.

I Göteborg spelades den elaka trollkarlen, Rothbart, av Jonatan Davidsson, från Björkö i

Jonatan Davidsson och Stayce Camparo dansar i egen koreograferade Four Seasons – ett dans- och musik projekt från Davidsson Organ and Dance Collaborative. I Örgryte Nya Kyrka, dec,2015. Foto: Inger Duberg

Göteborgs norra skärgård (en föreställning av tre). Jonatan och hans tre år yngre bror, Gabriel, började dansa på Svenska Balettskolan i Göteborg i tidig ålder. Familjen flyttade till USA där pappan fick jobb som orgelprofessor i Rochester, i delstaten New York. Bröderna fortsatte med dansen som så småningom kom att bli deras yrke. Efter några års arbete i USA som dansare, kom bröderna till Tallinn,  i Estland, där de blev solistdansare på Operan. Efter tre år gick resan vidare – för Gabriel till Helsingfors och operan där, och för Jonatan förra året till Stockholm och Kungliga Baletten, där han nu är andre solistdansare.

Hela ensemblen, som bestod av tre olika lag, var fantastiskt duktiga. Jonatan Davidsson gjorde en strålande insats som Rothbart. Hela föreställningen var ett bevis på den skicklighet och känsla som ensemblen har. Det är bara att hoppas att ett nytt gästspel med dessa duktiga dansare kommer tillbaka snart igen!

Det är 140 år sedan Svansjön hade urpremiär i S:t Petersburg, men den återkommer ständigt i nya skepnader. I programmet för Drömmen om Svansjön, kan man läsa att koreografen Pär Isberg (som också skrivit libretto);”ville skildra livet i drömfabriken”. Han ville skildra ”ett konstnärsöde, inte bara en saga om någon prins eller prinsessa.” Han hade en idé om att flytta handlingen i baletten till dansarnas egen värld.  Resultatet blev baletten handlar om en koreografs dröm att tolka en historia.

Handlingen:

Akt I:

Teaterchefen har bestämt att sätta upp Svansjön och ger uppdraget till koreografen Fred. Fred har alltid drömt om att få sätta upp sin egen tolkning av den klassiska baletten. En ung dansös på teatern har alltid drömt om att få dansa dubbelrollen Odette/Odile – den vita och svarta svanen.  Repetitionerna börjar och det blir en audition där teaterchefen ska bestämma vilka som får de eftertraktade rollerna. Premiärdansarna måste också göra audition trots att huvudrollerna är vikta för dem.

Alla blir förvånade när den unga dansösen får rollen som den vita och svarta svanen och koreografen själv får rollen som Prins Siegfried. Premiärdansarna blir rasande och särskilt den manliga dansaren, som istället får rollen som Rothbart, trollkarlen. Hans enda tanke är att förstöra koreografens vision.

Akt II:

Koreografen och den unga dansösen lämnas ensamma i balettsalen och deras dröm och vision börjar ta form. Hon dansar den förtrollade vita svanen och koreografen är Prins Siegfried som har kommit för att rädda henne.

Det sägs att en elak trollkarl håller till vid sjön där han förvandlar unga kvinnor till svanar och endast om natten får de återta sin mänskliga gestalt. Prinsen grips av den vita svanens öde och svär henne evig trohet för att bryta förtrollningen.

Paret avbryts av premiärdansaren som klätt i sig i Rothbarts svarta skepnad och kommit för att krossa koreografens arbete.  När de tre möts utanför föreställningen tar triangeldramat en ny vändning. Dansösen slits mellan de två männen men gör till sist ett val.

Akt III:

Det är premiärfest. Premiärdansaren och den unga dansösen gör entré. De får koreografen att tro att hon fortfarande älskar honom, men när han öppnat sitt hjärta, blir han utskrattad och hånad av alla.

Akt IV:

Festen är slut. Koreografen är ensam kvar. Han upplever en sista gång sin vision av Svansjön, men nu i en förvriden och fragmenterad version.  Den unga dansösen återvänder och ser hans förtvivlan. Hon förstår att hon har valt fel och att koreografen är den hon egentligen älskar. Premiärdansaren river sönder de sista resterna av koreografens dröm och dansösen och koreografen väljer att lämna teatern för gott.

FOTON: Fotograf Carl Thorborg

På bilden: Desislava Stoeva; Calum Lowden

 

På bilden: Desislava Stoeva; Kungliga Baletten

 

På bilden: Oscar Salomonsson; Luiza Lopes; Kungliga Baletten

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fem =